Bæredygtige tiltag
IKKE BARE EN POLITIK
Vores mission er at berige det fynske kulturlandskab med liveoplevelser, der både forener, glæder og fremme fællesskaber.
Vi arbejder dedikeret med at tage ansvar for- og passe på vores fællesskaber. Særligt frivilligheden og vores planet er i fokus, derudover arbejder vi bevidst med respekt for omgivelserne, plads til diversitet og fremmelse af ligestilling og ligeberettigelse.
I Live Culture er det ikke godt nok kun at have en politik: Det har i mange år været naturligt for os at arbejde med at passe på miljøet, sortere affald, tænke bæredygtigt og generelt bidrage til at udlede mindre CO2 – og vi eksekverer og udvikler løbende vores konkrete indsatser.
Igennem de seneste år har vi haft et øget fokus på cirkulær drift og regenerativ eventproduktion, bl.a. med fokus på nedenstående 14 punkter.
FRIVILLIGHED
Frivillighed er en vigtig del af Live Cultures DNA. Lige fra de første år og frem til nu, har vi altid haft en stor opbakning fra forskellige organisationer, klubber og foreninger, som har sat en ære i at være med til både at bakke op om det fynske kulturliv og samtidig tjene penge til mange fynske foreninger. Udover foreningen der er tilknyttet Live Culture, samarbejder vi med mange andre sports- og idrætsforeninger, hvor vi har en fantastisk kontaktflade. Vi værdsætter menneskerne omkring os og gør rigtig meget for at skabe et socialt fællesskab blandt frivillige til alle events.
MILJØ OG KLIMA ER EN DEL AF VORES VÆRDISÆT
I Live Culture arbejder vi med udvalgte elementer i FN’s Verdensmål, og vi implementerer løbende tiltag for at forbedre bæredygtigheden og bidrage til at passe godt på vores natur og planet.
F.eks. arbejder vi med grøn strøm til Olympen Live, hvor vi har indgået samarbejde med SEF ENERGI, der sikrer certificeret vindmøllestrøm til musikken på festivalen.
Se fokuspunkter i den røde boks.
AFFALD
Vi sorterer i 12 fraktioner og ude blandt publikum sorteres i fire fraktioner: Restaffald, madaffald, plast og pant.
Begrænsning af engangsplast er et hjertebarn. Vi har derfor indført, at publikum til Olympen Live og Landsbyen Odense kan medbringe egen vandflaske og sikre der er adgang til rindende vand.
DET CIRKULÆRE ØLKRUS
For at begrænse salg af plastikflasker indførte vi i 2022, til Olympen Live og i Den Fynske Landsby, at publikum må medbringe egen vandflaske, som gratis kan fyldes med postevand under koncerterne. (Verdensmål 12).
Det Cirkulære Plastikkrus På forsøgsbasis i 2023 har vi benyttet 100% genanvendelige plastkrus fra Evolve by Faerch, som indsamles, returneres og omsmeltes til nye plastkrus og mademballage.
Læs mere her om Evolve by Faerch
Returordningssystemet er indført på alle plastkrus, kander og shotsrør til Live Cultures events. En ordning som til festivalen Olympen Live resulterede i, at vi returnerede 72% af de benyttede krus. Resultatet har givet os mod på at lave et endnu bedre resultat i 2024, hvorfor vi i 2024 indfører en donationsordning, hvor vores gæster kan smide deres plastkrus i en stor beholder på pladsen og på den måde donere penge til nonprofitorganisationen Music Declares Emergency.
Og hvad med shotsrørerne?
På samme måde som ølkrus er der returordning og fokus på indsamling af shotsrør.
LÆS MERE OM SMÅ SHOTS INDSATSER
TRANSPORT
Transport er en af de største CO2-syndere. Vi opfordrer derfor alle vores gæster, musikere og samarbejdspartnere til at minimere kørsel til og fra vores arrangementer. Ydermere opfordrer vi til at vælge de grønnest mulige transportformer.
Vi sørger altid for at informere publikum om offentlige transportmuligheder til koncerter og shows og indsætter shuttlebusser til de events, hvor der er større risiko for øget biltransport. Herudover har vi fokus på at skabe gode forhold for cyklister.
Sidst, men ikke mindst, vælger vi i størst muligt omfang lokale samarbejdspartnere, netop for at undgå lang transport i forbindelse med levering. (Verdensmål 13)
GRØN ENERGI
Vi stræber konsekvent efter at benytte grøn strøm. Desværre er vi ikke altid herre over, hvorvidt energiselskaberne kan levere og garantere strøm fra sol- og vindmølleenergi. (Verdensmål 7)
Vi efterstræber at begrænse behovet for og brugen af generatorer. Velvidende at vi ikke altid kan undgå det, er vi i øjeblikket i gang med at granske markedet for at finde batteridrevne generatorer, som lever op til den nødvendige pålidelighed.
Til Olympen Live 2023, blev al strøm til scenen, leveret af certificeret vindmøllestrøm fra SEF. Ydermere benytter vi i Live Culture altid genopladelige batterier og LED lyskilder, samt lejer Eldrevet varevogne til diverse transporter, hvor det er muligt.
CO2-NEUTRALE HJEMMESIDER
Vores hjemmesider er hostet ved Curanet, der er 100% dansk og 100% grønt. Datacenteret kører på vedvarende energi, der er 100% baseret på grøn og CO2-neutral energi, og derudover har Curanet gjort en række tiltag for løbende at minimere klimaaftrykket. Alle leverandører til datacenteret er desuden certificeret.
Derudover har Live Culture at blive en del af miljøcertificeringen INGENCO2 for at medvirke til at reducere det klimaaftryk besøgende på vores digitale kanaler neutraliseres. S
RENGØRING
For at medvirke til en mere sund og miljøvenlig rengøring, er følgende indført.
- Miljømærket rengøringsmidler
- Fiberklude
- Kemikaliefri rengøring
- Vask på et verdensmålcertificeret vaskeri
- Miljømærket papirhåndklæder og toiletpapir
MADSPILD
Hvert år serverer vi mange 1.000 portioner mad, bl.a. til vores frivillige, crew og artister. Vi arbejder kontinuerligt på at reducere madspild. Vi sørger blandt andet for, at overskydende portioner bringes videre til Herberget, Bendiktsgade 23 og til Reden Odense, Pjentedamsgade, samt til hjemløse, hvilket foregår gennem kontaktpersoner. (Verdensmål 12.3)
Bødebeløb vil fra 2024 blive givet videre til nonprofitorganisationen Music Declares Emergency, som udelukkende arbejder for at reducere CO2 udledningen ifm. events.
Fokuspunkter
- Årstidens og lokale råvarer.
- Fokus på hvidt kød og grønt.
- Mad- samarbejde med lokale aktører.
- Miljøkrav til madleverandører bla. Affaldssortering, nedbrydeligt eller genanvendeligt service.
- Foretrækker leverandører med fokus på mærkninger, vegetariske retter, samt gluten- og laktosefrit indhold.
GENBRUG, UPCYCLING & INDKØB
Vores outdoor-bannere gemmes og genbruges, og i 2023 har vi, i samarbejde med Forvandlingens Værksted og Zirkel Odense får vi omdannet tidligere outdoor-bannere til sækkestole og hængekøjer. Materialet er indsamlet gennem det forgangne år, og for at sikre at sækkestole og hængekøjer produceres så skånsomt og bæredygtigt som muligt, er begge dele produceret af 80% genbrug – dog med undtagelse af sikkerhedssnor, sytråde og lignende.
Mange af vores outdoor loungemøbler i Landsbyen og på Olympen er bygget af delvis defekte eller ukurante træpaller. Når vi indkøber, er det med et grønt fokus, blandt andet ved at vælge certificeret eller anden miljømærkning. Blandt andet 100% genbrugsmateriale til muleposer, samt genbrugstekstil til arbejds- og personaletøj til frivillige.
Al ny-produceret skiltning til Landsbyen og til Olympen i Ollerup er bygget af byggerester, malet med restmaling fra vores service- og ejendomsadministration i Odense og eller trykt direkte på genbrugsplader.
Vi gemmer og genbruger i stor udstrækning både møbler og skilte fra år til år.